مراحل اجرای فونداسیون و انواع آن
فونداسیون چیست؟ آشنایی کامل با انواع فونداسیون و روش های اجرای آن، نکات مهم در اجرای فونداسیون و صفر تا صد اجرای فونداسیون در این مقاله از سایت فنون عمران.
فونداسیون چیست؟
اولین بخش ساختمان که بارهای مرده و زنده به آن وارد شده و سپس آنها را به زمین منتقل میکند، فونداسیون نام دارد. با این تعریف میتوان به اهمیت نقش این عضو سازهای در ساختمان پیبرد چرا که اگر ساختمانی دارای فونداسیون نباشد یا فونداسیون آن بهصورت اصولی و علمی طراحی و اجرا نشده باشد، هر قدر هم که ظاهر خوبی داشته باشد و مصالح خوب در آن استفاده شده باشد، ساکنان آن در امان نیستند! در گذشته اغلب ساختمانها، فونداسیونی به معنای امروزی نداشتند. اکثر ساختمانها یک طبقه بودند و دیوارهای باربر وظیفه انتقال بار از سقف به زمین را بر عهده داشتند. دیوارهای باربر مستقیما روی زمین با شفته آهک اجرا میشدند.
با پیشرفت علم مهندسیِ خاک و پی و مهندسی سازه، فونداسیونها به شکل امروزی که ترکیبی از میلگرد و بتن (بتن مسلح) هستند درآمدند. البته مطمئنا افزایش ارتفاع ساختمانها در عصر حاضر که برگرفته از نیاز انسان به استفاده از ارتفاع و زیربنای بیشتر بوده، در تغییر شکل و تغییر مصالح مورد استفاده در فونداسیونها بدون تاثیر نبوده است.
معرفی انواع فونداسیون
با توجه به بارهای وارده به فنداسیون و نیز تیپ خاک زیر فونداسیون که از طریق آزمایشات خاک مشخص میشود، انواع فونداسیونها طراحی میشود. ولی عموما فونداسیونها در ساخت و ساز شهری (ساختمانهای مسکونی) یکی از انواع نواری، رادیه (گسترده) و یا تکی میباشد. در ادامه به شرح هرکدام از این موارد میپردازیم:
1) فونداسیون نواری:
در این نوع فونداسیون که در اغلب ساختمانها نیز اجرا میشود، ستونها توسط نوارهایی با عرض و عمق مشخص شده طبق نقشههای مصوب، به یکدیگر متصل میشوند. این نوارها باعث میشوند، بارهای وارده از طرف ساختمان به طور یکنواخت به زمین منتقل شوند.
2) فونداسیون رادیه:
در صورتیکه بار وارده به زمین زیاد باشد یا با توجه به تیپ خاک زیر پی، برای جلوگیری از زیاد شدن عمق فنداسیون، تمام سطح اشغال ساختمان را به عنوان فونداسیون، آرماتوربندی و بتن ریزی میکنند.
3) فنداسیونهای تکی:
این نوع فنداسیونها عموما در سولهها اجرا میشود. محل استقرار ستونها به ابعادی که طراح مشخص می کند ( مثلا 1*1 متر ) آرماتوربندی شده و این فونداسیونهای تکی توسط شناژهای بتنی با عرضهای کمتر از فنداسیونها و نیز عمق کمتر یا مساوی عمق فونداسیونها، به همدیگر متصل میشوند.
گودبرداری چیست و به چه منظور انجام میشود؟
همانطور که میدانید اولین قدم برای اجرای ساختمان گودبرداری است. باید توجه داشت که به هر مقدار خاکبرداری پایینتر از زمین طبیعی، گودبرداری گفته میشود!
گودبرداری در ساختمانهایی که طبقه منفی ندارند، برای تامین اهداف زیر انجام میشود:
1) رسیدن به زمین طبیعی: جنس زمین در این قسمت بکر و طبیعی بوده و هیچ خاک دستی ای در آن عمق وجود ندارد.
2) حفاظت فونداسیون از یخبندان: با محفوظ شدن فونداسیون در خاک، امکان آسیب رساندن یخ و سرما به آن از بین خواهد رفت.
3) تامین عمق کف سازی و پی کنی ساختمان: بخشی از گودبرداری برای این انجام میشود که اجرای لولههای تاسیساتی فاضلاب و برق و… در طبقه همکف، موجب بالا آمدن کف و ایجاد پله یا رمپ در پارکینگ نشوند.
زیر سازی فونداسیون
در مواردی پیش می آید که بخشی از کف ملک قدیمی با توجه به وجود زیر زمین یا برخورد با لایه های سست خاک (که مجبور هستیم تا رسیدن به زمین دج)، عوارض طبیعی زمین (پست بودن زمین) و یا گودبرداری اضافه بدلیل خطاهای انسانی ، در تراز پایین تری نسبت به تراز زیر فنداسیون ساختمان جدید باشد .
لذا برای جبران کردن حد فاصل تراز منفی زمین و تراز زیر بتن مگر، میبایست بر اساس نظر طراح سازه اقدام به سنگ چینی با سنگ لاشه و ملات ماسه و سیمان نماییم.
خاکریزی زیر فونداسیون
اما در مواردی دیده شده که مالک برای کم کردن هزینه های مالی خود به خصوص هزینه فونداسیون یک طبقه و حذف سنگ چینی زیر فنداسیون ، اقدام به خاکریزی دستی نموده است. از آنجا که خاکریز دستی میتواند باعث نشست نامتقارن فنداسیون شود، تخلف سازهای محسوب شده و به هیچ عنوان قابل پذیرش نمیباشد.
تنها در صورتی میتوان از خاکریزی زیر فنداسیون استفاده کرد که امکان اجرای لایه لایه خاک و متراکم کردن آن توسط غلطک وجود داشته باشد که با توجه به محدودیتهای اجرایی در پروژههای ساختمانی در ساخت و ساز شهری، اعم از محدودیت فضا برای حرکت دستگاههای متراکم کننده و نیز وجود پلاکهای مجاور که امکان تخریب آنها بر اثر لرزش ایجاد شده توسط غلطک محتمل میباشد، از آن نیز باید صرف نظر شود.
آموزش طراحی سازه نگهبان خرپایی
بتن مگر چیست؟
بتن مگر یا بتن نظافت، برای ایجاد سطح تمیز و عاری از گرد و خاک و نیز سطح هموار برای آرماتوربندی شبکه فونداسیون اجرا میشود. اگر فونداسیون از نوع رادیه یا سراسری باشد باید کل سطح فونداسیون در کف گود را بتن مگر اجرا نماییم اما اگر فونداسیون نواری باشد، کافی است که زیر نوارهای فنداسیون را بتن مگر اجرا کنیم. عرض بتن مگر در فونداسیونهای نواری، عموما از هر طرف 5 سانت بزرگتر از عرض فونداسیون در نظر گرفته میشود واین اضافه عرض برای استقرار قالب روی یک سطح صاف میباشد.
بتن مگر اجرا شده زیر فونداسیون نواری
بتن مگر اجرا شده زیر فونداسیون رادیه (گسترده)
درز انقطاع :
به فاصله ای که بین ساختمانهای مجاور، برای جلوگیری از وارد شدن ضربه ساختمانها در زمان وقوع زلزله اجرا می گردد، درز انقطاع ساختمان گفته می شود.
ابعاد درز انقطاع بر اساس استاندارد 2800 برابر است با:
در ساختمانهای تا 5 طبقه 0.025H
در سایر ساختمانها 0.02H
نکته: درز انقطاع باید با مصالح انعطاف پذیر پر شود. سازنده موظف است روی درز انقطاع را توسط ورقهای فلزی در پایان اجرای ساختمان بپوشاند و پوشاندن درز انقطاع توسط نمای سنگی کاملا اشتباه است!
مراحل اجرای فونداسیون:
1) تعیین حدود اربعه
در موارد بسیاری دیده شده که جانمایی فونداسیون درست نبوده و به دلیل جابجایی آن به ملک های مجاور یا ورود به معبر، پایانکار ساختمان صادر نشده است. لذا بسیار مهم است که فونداسیون در ملک مالک اجرا شود، به همین دلیل اولین و مهم ترین گام تعیین حدود اربعه زمین بر اساس پروانه و نقشههای مصوب است.
دراجرای فونداسیون و تعیین حدود اربعه رعایت کردن موارد زیر بسیار مهم و ضروری میباشد و توجه به نکات زیر قبل از شروع گچریزی الزامی میباشد:
نکته 1 ) پیاده کردن نقشه یا گچریزی آن، میبایست منطبق بر اطلاعات موجود در پروانه ساختمان که از مرجع صدور پروانه صادر میشود انجام گردد.
نکته2 ) در پیاده کردن نقشه یا گچ ریزی ساختمان، اطلاعات موجود در پروانه، بر نقشههای مصوب و سند مالکیت ارجحیت خواهد داشت.
نکته3 ) رعایت عرض گذر و درز انقطاع بر ابعاد زمین اولویت دارد.
2) گچ ریزی فونداسیون
بعد از اینکه حدود اربعه ملک پیاده شده و گودبرداری در سطح اشغال ساختمان انجام شد، لازم است که آکس ستونها و نوار فونداسیونها برای اجرای بتن مگر، در کف گود گچ ریزی نماییم برای آشنایی بیشتر با نحوه گچ ریزی میتوانید مقاله گچ ریزی ساختمان چگونه انجام میشود؟ را مطالعه فرمائید.
گچ ریزی فنداسیون در کف گود
3) اجرای بتن مگر
بعد از رگلاژ دستی فونداسیون، نوبت به اجرای بتن مگر می شود. این بتن را میتوان به صورت دستی و در کارگاه تهیه و اجرا کرد. عیار سیمان این بتن 150 کیلو گرم در متر مکعب است و از آنجا که نقش باربری ندارد، نیازی به نمونه گیری از آن نمیباشد.
4) آرماتوربندی
بعد از حفر چاه شمعها و اجرای بتن مگر ، نوبت به آرماتوربندی شبکه فونداسیون میرسد.
نکات مهم در آرماتور بندی شبکه فونداسیون:
• تعداد و سایز آرماتورهای طولی
• تعداد و سایز خاموتها و سنجاقیها
• مقدار اورلب یا همپوشانی میلگردهای طولی
• مقدار خم انتهایی در خاموتها ، سنجاقیها و آرماتورهای طولی
• سایز و تعداد و محل اجرای آرماتورهای تقویتی، مطابق با نقشهها باشد.
• کم کردن مقدار کاور بتن از اندازه خاموتها و میلگردهای طولی به فرض مثال: اگر ابعاد فونداسیون 50/1 *1 متر باشد، ابعاد خاموت بعد از کسر 5 سانت کاور از هر طرف، 40/1 * 90/0 متر میشود.
نکته مهم: بسیار مهم است که محل اجرای نوارهای فونداسیون دقیقا منطبق با نقشههای مصوب باشد و این موضوع باید در زمان اجرای بتن مگر فونداسیون توسط ناظر سازه کنترل شود.
5) قالب بندی فونداسیون ساختمان
بعد از اتمام آرماتوربندی شبکه اصلی فونداسیون مطابق با نقشههای سازه، نوبت به قالببندی فونداسیون میرسد. قالببندی میتواند توسط آجر چینی، قالبهای چوبی یا قالبهای مدولار فلزی انجام شود. بسیار مهم است که ابعاد تمام شده داخل به داخل قالب فونداسیون مطابق با نقشههای فونداسیون باشد .
در مواردی که فونداسیون ساختمان از دو طرف به ملک همسایه و دیواره خاکی گود محدود شده است و امکان قالببندی نباشد، میتوان دیوارهای که بتن با خاک تماس خواهد داشت را توسط نایلون بپوشانیم تا بتن با خاک تماس مستقیم نداشته و به اصطلاح معمول، آب بتن کشیده نشود. همچنین در قسمتهایی که دیواره خاکی گودبرداری شده، ریزش کرده و احتمال دارد بعد از بتن ریزی، فونداسیون وارد ملک همسایه شود این قسمتها را توسط آجرچینی یا پلاستوفوم پرکنیم تا بعد از گودبرداری ملک مجاور، مشکلات حقوقی ایجاد نشود.
6) اجرای ریشههای ستون یا بیس پلیت ستونها
بهتر است که بعد از اجرای کامل قالببندی فونداسیون ساختمان، اقدام به اجرای ریشه ستونها یا بیس پلیتها نماییم. این هم بخاطر این است که بعد از قالببندی، شبکه فونداسیون ثابت شده و امکان جابجایی ریشهها وجود ندارد. اما دیده می شود که آرماتوربندها این کار را قبل از قالببندی نیز انجام میدهند و این تفاوت در اجرا خیلی مشکل ساز نخواهد بود. البته که باید بعد از قالببندی نیز محل ریشه ستونها کنترل شود.
نکات مهم در آرماتوربندی ریشه ستونها:
• حتما سایز و تعداد آرماتورها مطابق با نقشههای مصوب باشد.
• حتما انتهای ریشه ستونها خم شده و خمهای انتهای ریشه ستون در روی شبکه کف فونداسیون قرار گرفته و به سمت بیرون باز شده باشند.
• طول اورلب ریشه ستون برای اجرای ستونها بعد از بتن ریزی، کنترل شود.
• حتما 3 عدد خاموت داخل فونداسیون و روی ریشه ستونها اجرا شود.
• حتما در اجرای ریشه ها، درز انقطاع رعایت شود.
• ریشه ستونهای مستقر در بَرِ ساختمان، به اندازه نماسازی، عقبتر اجرا شوند تا بعد از اجراینما، ستونها وارد معبر نشوند.
• فاصله خاموت به خاموت ستونهای مستقر در 2 طرف ورودی پارکینگ، حتما باید کنترل شود، تا بعد از بتن ریزی، عرض ورودی کم نشده و موجب حذف پارکینگ نشود.
اجرای خاموت شابلون
اجرای ریشه ستون ها
توصیه میشود در این حالت هم روی بلوکها توسط نایلون پوشانده شود تا موجب جذب آب بتن در قسمت کاور میلگردها نشود. در ضمن بیس پلیتها طوری قرار بگیرند که ستونها بعد از استقرار، با بولتها برخورد نکرده و مجبور به برش پای ستونها نشویم.
7) بتن ریزی فونداسیون ساختمان
آخرین مرحله بعد از اتمام آرماتوربندی، قالببندی و استقرار ریشه ستونها یا بیس پلیتها و تحویل مقطع به ناظر، بتن ریزی فونداسیون میباشد. مواردی که باید قبل از بتن ریزی به آنها دقت شود:
• وسایل بتن ریزی اعم ویبراتور، بیل، ماله و وسایل حفاظت فردی مثل عینک و چکمه آماده باشد.
• با آزمایشگاه هماهنگ شده و تعداد نمونهها اعلام شده باشد.
• با کارخانه بتن هماهنگ شود که بتن ها را بدون توقف و فاصله زمانی ارسال نماید.
• اسلامپ بتن خروجی از کارخانه بتن بیشتر از 5 یا 6 نباشد.
• به هیچ عنوان برای روان کردن بتن، اجازه ندهید که از آب استفاده شود و برای این کار حتما از روان کنندهها یا فوق روانکنندههای استاندارد که استفاده شود.
• عیار بتن با کارخانه بتن هماهنگ شده باشد .
نکته: بعضا دیده شده که مالک عدد نوشته شده روی نقشهها که بیانگر مقاومت نمونههای استوانهای بتن میباشد را به عنوان عیار سیمان بتن، به کارخانه بتن اعلام کرده است که این موضوع موجب پایین آمدن مقاومت بتن خواهد شد. لذا لازم است که توسط ناظر و مجری ساختمان، عیار سیمان بتن مصرفی به مالک به صورت کتبی اعلام گردد. برای تعیین مقدار عیار سیمان بتن برای نمونههای استوانه ای، باید عدد مقاومت با توجه به سیمان مصرفی در منطقه به اضافه عدد 50 یا 100 شود.
مثال: بتن مصرفی پی از نوع c25 با حداقل مقاومت 250 کیلوگرم بر سانتی متر مربع میباشد. بتن مصرفی سازه از نوع c25 با حداقل مقاومت 300 کیلوگرم بر سانتی متر مربع میباشد.
KG/CM2 350 = 50 + 300
عدد فوق الذکر با توجه به نوع سیمان منطقه به اضافه 50 شده است.
هزینه اجرای فونداسیون ساختمان
شاید شما به عنوان پیمانکار دست دوم یک ساختمان یا به عنوان مالک برای اجرای فونداسیون ساختمان خود نیاز به اطلاعات مالی یا در کل نیاز به برآورد هزینه داشته باشید و قیمتهای مختلفی را نیز از افراد مختلف دریافت کرده باشید .
اما لازم است بدانید که هر فونداسیون با توجه به مشخصات فنی خاص گفته شده، میتواند قیمت خاص خود را داشته باشد. لذا برآورد دقیق هزینهها در ساختمان، تنها بعد از روئیت نقشهها و متره کردن آن میتواند محاسبه شود .
فونداسیون نواری چیست و چه کاربردی دارد؟
مطابق مبحث نهم : فنداسیون یا پی هایی که بار چند ستون را که در یک ردیف قرار دارند به زمین منتقل می کند پی نواری می باشند. از طرفی می توان گفت پی هایی که نسبت طول به عرض آنها بیشتر باشد ، پی نواری هستند . در زمینهایی که تنش فشاری مجاز خاک جوابگوی بار وارده از طرف ساختمان باشد، می توان از فنداسیون نواری استفاده کرد .
مراحل اجرای فونداسیون چیست؟
1- گچ ریزی و تعیین حدود فونداسیون ، 2- گودبرداری ، 3 – اجرای بتن مگر ، 4 – آرماتوربندی ، 5- قالب بندی ، 6- اجرای ریشه ستون یا بیس پلیتها ، 7- بتن ریزی فونداسیون
سلام جناب مهندس ، ممنون از مطالب مفید و کاربردیتون ، میخواستم بدونم جناب مهندس برای یک خونه باغ به ابعاد 13*7 در شرایطی که دسترسی ماشین الات بتن ریزی به محل قابل دسترسی نیست ، و از طرفی خاک منطقه در عمق هفتاد سانت رسی و سفت هستش ، چه جور اسکلت و پوشش سقفی پیشنهاد میدین که شرایط ایمنی رو داشته باشه ، ایا میشه از فونداسیون منفرد با ستون فلزی و سقف اجری استفاده کرد
سلام وقت بخیر بستگی به تعداد طبقات و مساحت هر طبقه دارد . اما از پی منفرد نمیشه استفاده کرد .
سلام بنده درحال گود کندن وسط مغازه (برای تعویض روغنی )بودم که بعداز کند۵۰سانتی متر به فندانسیون ساختمان رسیدم آیا میشود فندانسون رو تخریب کرد و بعد یجوری تقویتش کرد که به ساختمان فشار وارد نشود و باعث ریزش ساختمان نشود ممنون میشوم راهنمایی کنید ؟🙏
سلام وقت بخیر بله می توان اما : اولا : باید توسط طراح سازه بررسی شود . ثانیا : مطمئنا هزینه زیادی خواهد داشت.
سلام آقای مهندس وقت بخیر زمین رو 70سانت خاک برداری کردم ولی مشکلی که دارم خیابان جدول گذاری نشده وتراز جدول ویا همون سطح و بر زمین با جدول مشخص نمیشه و متاسفانه شهرداری هنوز جهت جدول گذاری اقدامی نکرده شما راهکاری ندارید که بدون این موارد بتونم سازه خودم رو اجرا کنم البته شهرداری خیابان 18متری رو تراز وجدول گذاری کرده ولی خیابان 12متری فقط خاک برداری شده و از زمین من 6قطعه فاصله دارد
سلام از مسئول گذربندی شهرداری کد مبنا را بگیرید .
عالی فقط لطف کنید فایل pffمقالان رو بزارید که بتونیم دانلود وپرینت بزنیم ممنون از لطفتون
سلام خدمت مهندس عزیز، بنده ناظر مکانیک یه ساختمان بودم که وقتی برای مجوز شروع به کار مراجعه کردم دیدم فونداسیون توسط مجری و ناظر سازه فبلا ۱۵ سانتیمتر بالاتر از کد اجرا شده و سقف اول هم کار شده و ارتفاع اونم ۲.۵۵ نسبت به فونداسیون اجرا کردند. واقعا موندم تو این کار که گزارش تخلف کنم یا اینکه آیا کاری هست که بشه انجام داد؟ نه میتونم فاضلاب رو رد کنم، چون با دو درصد شیب باید ۳۲ سانتیمتر از کف بالاتر بیاد یا از سقف پایینتر، با حساب کف سازی عملا غیر قابل اجرا شده… میشه اگر بگم زیر فونداسیون رو حفاری کنن و داکت های بونی برای عبور فاضلاب قرار بدن به فونداسیون و سازه آسیب وارد نمیشه؟ چون از یه مسیر باید این کار انجام بشه
سلام مهندس جان در حال حاضر که از لحاظ مکانیکال تخلفی رخ نداده تا شما گزارش کنید ولی می توانید در گزارش بنویسید که فنداسیون و سقف اول اجرا شده و با توجه به وضع موجود احتمال دارد شیب لوله های فاضلاب تامین نشود . در خصوص عبور دادن لوله از داخل فنداسیون یا زیر آن هم باید عرض کنم که این کار بایر با نظر طراح انجام شود.
سلام و عرض ادب ،اقای مهندس ما داریم روی زمین شالیزاری که یک سال پیش پر شده 50متری بزنیم با توجه به اینکه زمین های مجاورمون شالیزار هستند ،سوال بنده این هست برای پی این ملک چکاری انجام بدیم باتوجه به اینکه زمین پر شده هست وقبلا شالیزار بوده
سلام وقت بخیر ، حتما بایک شرکت صاحب صلاحیت در حوزه زئوتکنیک صحبت کنید احتمالا نیاز به اصلاح و تقویت زمین باشد .
سلام. ممنون از توضیحاتتون سوالم اینه برای بنا باغ ویلایی ۲ طبقه و یک زیر زمینی فندانسیون لازمه یا پایه ستون کفایت میکنه ممنونم
سلام وقت بخیر ، مطمئنا فنداسیون لازم هست که اجرا کنید .
سلام وقت بخیر. آقای مهندس ما فونداسیون رو چسبوندیم به فونداسیون ملک مجاور آیا این موضوع مشکلی ایجاد میکنه ؟؟ البته ستون ها ۲۵ سانت فاصله داره
سلام وقت بخیر ، خیر ایرادی نداره اگر فنداسیون شما داخل ملک خودتون اجرا شده باشه . درز انقطاع از روی فنداسیون اجرا میشه .
سلام اگر بخوام ساختمان دو طبقه آپارتمان بسازم ارزانترین سیستم چی هست؟ آیا میشه بدون اسکلت به شکل آجر و دیوار باربر به شیوه ای که در اروپا می سازند در اینجا هم ساخت؟
سلام وقت بخیر ، بله می تونید ساختمان با مصالح بنایی بسازید که مطمئنا از اسکلت بتن یا فلز ارزانتر خواهد بود . ولی درباره نحوه ساخت در اروپا متوجه منظور شما نشدم .
سلام روزتون بخیر میخاستم بپرسم برای 30 متر جا که ارتفاعش 5 طبقه باشه چقدر تقریبا هزینه فوندانسیون میشه خاکشم سفته
سلام ، اگر فقط هزینه فنداسیون را خواسته باشید فکر کنم حدودا 100 میلیون بشود .
مهندس جان ی سوال دارم برای پی دیوار اطراف زمین کارخانه ب جای شفته آهک از بتن 350 غیر مسلح استفاده کنم چطور لطف کنید نظر بدید
سلام وقت بخیر ، با طراح سازه صحبت کنید .چون باید بدانید که شفته آهک به چه منظور الزام شده .
اقاي مهندس ساختمان ما مثبت ٨٠ هست و روي فنداسيون ما منفي ٣٠ به نظررتون اين ١ متر و ١٠ سانت را با چي پر كنيم كه اقتصادي باشه و كف سراميك ها هم بعدا نشست نكنه
سلام وقت بخیر به نظرم بهتره حداقل 70 سانت را با خاک طبیعی زمین پر کنید و 30 سانت را با مصالح سنگی مثل بادامی و 10 سانت هم که لایه نهایی کف
سلام خداقوت ما میخوایم یه خانه به ابعاد ۱۴ در ۵ متر مربع در باغ بسازیم راستش زیاد همنمیتونیم هزینه کنیم با به مهندس عمران مشورت کردیم گفتن قوطی ۱۵ در ۱۵ برا ستونهاش با پی منفرد و تیراهن ۱۴ برا سقف و طاق ضربی استفاده بشه به نظرتون این نوع ساخت ایمنی داره؟
سلام وقت بخیر به نظرم بهتره اسکلت آجری بسازید و با توجه به نوع خاک منطقه حداقل 50 سانت هم سنگ چین کنید به عنوان فنداسیون و برای سقف هم می تونید تیرچه اجرا کنید یا همون طاق با تیرآهن 14 .
عالی بود
با درود بر شما مهندس عزیز مطالبتان خوب وشیوا وروان تحریر شده قابل استفاده عام است موفق وتندرست باشید
سلام : آیا امکان حذف ستون طبقه اول در پشت بام و تعبیه ستون از لبه های بالکن در طبقه دوم ( جهت جلوگیری از مزاحمت ستون ها در طراحی و معماری داخلی ) وجود دارد؟ اتاقک نگهبانی باغ همکف 4*6متر- طبقه بالا 6*8 متر خواهد بود ( سازه بتون آرمه و سقف تیرچه بلوک )
سلام بله میشه این کار را انجام داد ولی نیاز به طراحی و نظر طراح دارد . احتمالا برخی اجزا سازه ای سنگین تر بشوند .
سلام برا ساخت ساختمان موقت با زیربنای ۱۳۰۰متری جهت یک کارگاه تعمیرگاه خودرو و کارواش چه نوع سازه ای پیشنهاد میدین با کمترین هزینه و دقت به اینکه موقت هست تا ۴سال
به نظرم سازه icf می تواند گزینه مناسبی باشد با توجه به اینکه می توان بعدا این اسکلت را جمع کرده و حتی در جایی دیگر از آن استفاده کرد .
سلام جناب مهندس با تشکر از جدابهای کاملی که به سوالات دادیدو اینکه بنده قصد احداث 70 متر بنا در روستا رو دارم واینکه این بنا 1 طبقه هست لطفا بفر مایید که ایا حتما باید کار رو با فنداسیون اجرا کنم یا میشه که با شفته اهک هم انجام داد
درود بر شما ، در صورتیکه قصد اجرای ساختمان مطابق با ضوابط را داشته باشید حتما باید فنداسیون و اسکلت نیز اجرا کنید .
سلام مهندس جان زمینی به طول 15 و عرض7 تیرچه ها رو طبق جدول نشریه 543 سفارش دادم چون هیچ ستونی در عرض ۷ متر نزدم برای اینکه بابت لرزش و استحکام سقف خیالم راحت باشه میخوام کلاف عرضی رو هم انجام بدم سوالم اینه آیا کلاف عرضی به طول 15 متر بدو این که زیرش ستون زده بشه میشه انجام داد یا نه؟؟
درورد بر شما بله موردی نداره .
با سلام یک ویلای دو طبقه، همکف ۹۰ متر و طبقه اول ۶۰ متر در شمال ابتدا ۶۰ سانت گود برداری شده حالا مهندس میگه نیم متر دیگه جای فونداسیون به عرض ۱.۵ متر کنده بشه و دو طرف فونداسیون بلوک چینی بشه نظر شما در مورد بلوک چینی را بفرمایید ایا واقعا لازم هست.
سلام وقت بخیر متوجه نشدم چرا مهندس گفته بلوک چینی کنید . شاید ایشان با توجه به نقشه ها گفته یا مورد خاصی وجود داشته . در کل بهتره از ایشان دلیل این کار را بخواهید .
با سلام و خسته نباشید. می شه در مورد پر کردن فاصله کف زمین خاکبرداری شده تا کف ساختمان که معمولا با سنگ شکسته یا رودخانه ای و شن پر می شود و مقدار این ها و اینکه اصلا چند سانت و کجاها لازم است که با سنگ پر شود توضیح بدید.
سلام اگر منظور شما پر کردن داخل گلدانی ها یا چشمه های فنداسیون می باشد ، می توان از مصالح سنگی یا خاک زمین طبیعی ( خاکی که حاصل از تخریب ساختمان نباشد ) استفاده کرد . در غیر اینصورت با توجه به نوع خاک زمین و یا بدلیل اشتباهات اجرایی بعضا اضافه گودبرداری هایی انجام می شود که این اضافه گودبرداری ها با نظر طراح با سنگ چینی پر خواهد شد .
عالی بود تشکر
سلام و شب بخیر خدمت جنابعالی من یک زمین در شهرک صنعتی برای ساخت کارخانه خریدم و برای طراحی پیش یک مشاور رفتم و نقشه هارا طراحی و پروانه ساخت گرفته شد، برای کار نتونستم قرارداد ساخت با مصالح ببندم چون قیمت کار رو خیلی بیشتر از تهران میگفتن، برای همین با یک اکیپ اجرایی به توافق رسیدم، قرارداد بستم و خوشبختانه کار به خوبی پیش میره، تنها مشکل اینجاست که سرپرست اکیپ قادر به برآورد هزینهها و متره کردن نیست، میزان مصالح رو هم نمیتونه تا آخر کار حساب کنه، فقط میتونه مصالح بنایی رو حدودی و تجربی حساب کنه، و نقشهخوانی را خودم انجام میدم، برای همین میخوام یک نفر مصالح کار رو کامل حساب کنه و دستمزد مناسب رو هم بهم بگه، میتونید راهنمایی کنید. ممنونم
سلام دوست عزیز این یک سوال تخصصی است که نیاز به اطلاعات تخصصی از پروژه دارد و نمی توان به صورت کلی عرض کرد .
سلام وقت بخیر خسته نباشید ممنون از گفته های خوبتون خاستم بدونم برای چهار طبقه ساختمون فنداستون چند در چند جوابگو هستش با اسکلت فلزی .برای ی زمین 1۵×۱۰ دوواحدی
سلام دوست عزیز این یک سوال تخصصی است که نیاز به اطلاعات تخصصی از پروژه دارد و نمی توان به صورت کلی عرض کرد .
در یک پی نواری با عمق ۶۰ سانتیمتر، خاک دور پی رسی با نفوذ پدیری خیلی کم به نطر میرسد و به علت آب و هوای شمال کشور حدودا نزدیک به اشباع آیا نایلون گذاری الزامی است؟
سلام اگر فکر می کنید خاک اشباع است و امکان جذب شیره بتن نیست ، خیر نیازی به به نایلون کشی ندارد
سلام مهندس … فوندانسیونی (سوله) در حال اجرا دارم با طول نزدیک ۷۰ متر و عرض ۳۰ متر … بصورت منفرد با شناژ رابط احتمالاً روز بتن ریزی بخاطر محدودیت زمانی قطع بتن هم داشته باشیم ،،، سوالم اینه در طول ۷۰ متر باید درز تعبیه کنم ؟
سلام اگر فکر می کنید خاک اشباع است و امکان جذب شیره بتن نیست ، خیر نیازی به به نایلون کشی ندارد
سلام مهندس.براي ساخت اتاق ٥٠ متري در باغ ،براي ستون ها ميتونيم ازكفي با بتون دستي و تير ١٦ استفاده كنيم.؟سپاس
سلام بله می تونید ولی باید طرح اختلاط بتن را رعایت کرده و با بتونیر بتن را مخلوط کنید .
خسته نباشید مهندس سایتتون مطالب جالبی داره و از اون بهتر پاسخ به سوالات بازدیدکنندگانتون
سلام مهندس جان یک ساختمان یک طبقه روستایی در زمان بازسازی سیل زدگان بر روی تپه ساخته شد که اختلاف تراز را با سنگ چین و ملات ماسه سیمان کار شده اختلاف شیب حدود دو متر می باشد و اینکه آیا مشکلی در آینده پیش نمیاد برای ساختمان این ساختمان نقشه تیپ داشته و جزئیات سنگ چین نداشته است مهندس وظیفه ناظر اگر پایانکار صادر شده باشه چیه که رفع مسئولیت بشه سنگ چین بر روی تپه حس ترس میده
سلام وقت بخیر در صورتیکه این سنگ چین توسط طراح در نقشه ها داده شده باشد ، جای نگرانی نیست .
سلام مهندس جان یک سوال داشتم خدمتتون یک ساختمان روستایی یک طبقه در بازسازی سیل زدگان ساخته شده ولی روی تپه می باشد و اختلاف تراز را سنگ چین با ملات ماسه سیمان کار شده اگر اختلاف ارتفاع زیاد باشه حدود ۲ متر مورد ندارد سنگ چنین و اینکه حس ترس به آدم میدهد
سلام باید نحوه اجرا بررسی شود ، در کل اگر درست اجرا کرده باشند جای نگرانی نمی باشد . ناظر باید برای اجرای سنگ چین از طراح استعلام بگیرد .
با سلام و وقت بخیر در یک ساختمان دو طبق و پیلوت اسکلت فلزی، جناب مهندس مالک ساختمان بدون اجازه ناظر محل اتصال ستون و صفحه ستون را ملات ماسه سیمان کار کرده بدون اینکه ستون را ضد زنگ زده باشه یا با قیر بپوشاند. از سوی ناظر چه روندی می بایست طی گردد آیا گزارش تخلف به شهرداری یا را دیگری پیشنهاد می کنید.
سلام وقت بخیر از مالک بخواهید تا روی ملات اجرا شده را عایق کند قبل از اینکه کفسازی نماید در غیر اینصورت اگر عمل نکرد می توانید در این خصوص گزارش تخلف رد کنید . عایق می تواند عایق پیش ساخته یا ایزوگام باشد .
سلام خسته نباشید ی سوال داشتم ی ملکی رو میخوام تخریب کنم و احداث (زیر زمین در طبقات احداثی نخواهم داشت)کنم این ملک در حال حاضر ی زیر زمین ۶۰ متری داره ک ی جواریی باعث دردسر میشه وقتی ک گود برداری انجام شود زیرا ک سطح این قسمت پایین تر از سطح بقیه ملک میشود حال این سطح رو چطور با سطح دیگر هم تراز کرد ک فنداسیون رو اجرا کنم آیا باید سنگ چن کنم بیاد بالا و یا روش دیگه هست من خبر نرم ناظر پروژه با سنگ چنی مخالف هست نظر شما چیه ؟
سلام وقت بخیر میتوانید با هماهنگی و تایید طراح اقدام به اجرای سنگ چین کنید یا اینکه از بتن پر کننده باز هم با عیار مشخص شده توسط طراح یا قلوه بتن استفاده کنید .
سلام و عرض ادب،برای ساختمان دو طبقه و پیلوت با زیربنا 50 متر(5*10)آیا مقادیر زیر مناسب هست؟،پی نواری با عرض80 و عمق 60 و صفحه ستون 40*40 ضخامت 15 میل،ستون تیرآهن دوبل 16 چسبیده(4ستون در هر طرف) و ویرهای اصلی آهن 18
سلام باید عرض کنم اظهار نظر در این خصوص بدون دیدن خاک منطقه و اطلاع از تیپ خاک امکان پذیر نیست . بنده توصیه می کنم نظر یک نفر طراح سازه را بعد از بازدید از ملک و آشنایی با خاک منطقه جویا شوید .
با سلام. آیا میتوان از بتن دستی که توسط کارگر آماده میشه برای فونداسیون استفاده کرد یا حتما باید از بتن آماده برای این کار استفاده شود؟ با توجه به تفاوت قیمت قابل توجه این دو. ممنونم
سلام خیر استفاده از بتن دستی یعنی بتنی که به صورت اختلاط دستی تهیه شده در مقاطع سازه ای مجاز نیست ولی می توانید در صورت محدودیت تهیه بتن آماده کارخانه ای ، بتن را توسط خلاطه یا بتونیر مخلوط کرده و اجرا کنید . اما دقت کنید حتما باید از این بتن نمونه گیری کنید که تعداد نمونه ها به نسبت نمونه بتن کارخانه ای که هر پیمانه آن 1 متر است بیشتر بوده و باید از طرح اختلاط مناسب با مصالح استفاده کنید .
با سلام بنده یه سازه فونداسیون بنا کردن که متاسفانه بعد از اتمام کار متوجه شدم که این سازه اصلا تراز نیست اونم به خاطر بتون مگر که بدون تراز زمین ریخته شده – گوشه به گوشه فونداسیون حدود 20 سانتیمتر افختلاف دارند- میخواستم خواهشی ازتون بکنم گه این مشکل تراز به چه شکل قابل حل شدن است؟آیا اصلا امکانش وجود داره؟ ممنون از پاسخگویی شما
سلام بله می تونید این اختلاف تراز را با ارتفاع ستونها در طبقه همکف درست کنید و بعدا در کفسازی دربیارید . البته اگر پلان ساختمان را داشتم و اختلاف تراز نقاط مشخص بود بهتر می شد راهنمایی کرد .
تشکر از به اشتراک گزاری اطلاعات و تجربیات شما
متشکر و ارادتمند
سلام مهندس بنده مالک هستم متراژ زمین ام ۲۸۵ متر است ۲ بر ، زمینم را دادم مشارکتی بسازند ۱ طبقه منفی ۱ طبقه هم تجاری ارتفاع تجاری ۶ متر است ۵ طبقه هم مسکونی ، خاک زمین تیپ ۳ هست ، لطفا راهنمایی بفرمایید فونداسیون زمینم باید گسترده باشد یا نواری هم میشه و آیا نیاز به شمع هم دارد ؟ ممنون میشم اگر راهنمای ام کنید احساس می کنم مجری ساخت به خاطر هزینه های زیاد سازه بنده را درست اجرا نکند.
سلام بله می تونید این اختلاف تراز را با ارتفاع ستونها در طبقه همکف درست کنید و بعدا در کفسازی دربیارید . البته اگر پلان ساختمان را داشتم و اختلاف تراز نقاط مشخص بود بهتر می شد راهنمایی کرد .
سلام جناب مهندس، مطالب تان خيلى عالى و خوب بود، سپاس بيكران.
سلام آقای زارع عزیز.متشکرم
ایا مجاز به اجرای شبکه ارماتور ستون بدون اجرای ریشه در فونداسیون هستیم؟
سلام متوجه منظور شما نشدم یعنی فنداسیون اجرا نکرده و فقط ستون را اجرا کنید ؟ در اینصورت خیر مجاز نیستید .
مطالب خیلی عالی بود ممنون
سلام و احترام.من قبل از اجرای فونداسیون اقدام به سنگ چینی با سیمان به عرض 70سانت و ارتفاع70الی110سانت نمودم حال نظر یکی از همکاران شما بدون دیدن این سنگ چینی.این است که این کار غیر استاندارد است و در هنگام زلزله ممکن است شناز(فونداسیون)آسیب ببیند و یا ….لذا میخواستم نظر شمارا بدونم.نظر ایشان این است که فونداسیون باید روی خاک وبعد از بتون مگر انجام شود لطفا راهنمایی فرمایید ضمنا هنوز فونداسیون را اجرا نکردم . مصالح بنایی
سلام خدمت شما. در برخی موارد اساتید رشته مکانیک خاک اعتقاد دارند که با توجه به همگن نبودن خاک با سنگ چینی و بتن فنداسیون و عدم تناسب سختی این سه نوع مصالح ، بهتر است در مواردی که مجبور به گودبرداری بیش از عمق مورد نیاز و برای رسیدن به خاک مقاوم هستیم ، بهتر است بجای اجرای سنگ چین از پد استال ها استفاده کنیم . بنده بدون دیدن ملک و مطالعه اطلاعات آزمایش ژئوتکنیک منطقه نمی توانم پاسخ بدهم . البته قابل ذکر است خیلی از همکاران طراح نیز به این موضوع اعتقادی نداشته و همچنان از سنگ چین استفاده می کنند .
سلام و درود خدمت شما جناب مهندس. خم پای ریشه های ستون داخل فونداسیون با توجه به تعداد و تراکم، باید به سمت داخل ستون باشه یا بیرون؟
مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ویرایش 99 الزام کرده که ریشه ستونها به سمت داخل خم شوند .
در ساختمانی در حال ساخت با ارتفاع ۶ متر که همسایه درز انقطاع را رعایت نکرده است در این صورت درز اتقطاع چگونه محاسبه می شود
سلام دوست گرامی .مطابق با استاندارد 2800 برای ساختمانهای با ارتفاع بیش از 12 متر یا 4 طبقه باید درز انقطاع محاسبه و اجرا شود . یعنی در حال حاضر برای ساختمان شما با ارتفاع 6 متر نیاز به درز انقطاع نمی باشد . اما در کل مطابق با بند 1-4-1 استاندارد 2800 عرض درز انقطاع برابر با پنج هزارم ارتفاع ساختمان باید در نظر گرفته شود . البته در ساختمانهای بیش از 8 طبقه یا با اهمیت زیاد این اندازه متفاوت خواهد بود .
ممنون مهندس بسیار مفید بود
خواهش میکنم.
بسیار عالی،موجز،مختصر و مفید.ممنون
مثل همیشه عالی
مختصرمفیدبود…ممنونم🙏
خواهش میکنم
باسلام ممنون ازاینکه وقت گذاشتیدواطلاعات ارزشمند خودتون را به دیگران نیز انتقال دادید .
سلام.ممنون از حسن نظر و همراهی شما
فوق العاده بود مممنوووون
خواهش میکنم.موفق باشید
♥️♥️♥️♥️♥️♥️