نحوه نصب و اجرای سرامیک کف
یکی از پوشش هایی که می توان برای کف های داخلی واحدها در نظر بگیریم، سرامیک می باشد. در نگاه اول شاید گمان کنید که نصب سرامیک کف خیلی ساده و بدون نکته بوده و نیازی به دقت خاصی در این مرحله نمی باشد. اما لازم است بدانید تمام مراحل اجرای ساختمان از جمله سرامیک فرش کردن کف، دارای نکاتی هستند که عدم توجه به آنها می تواند خسارات مالی سنگینی را در زمان اجرا یا بهره برداری در بر داشته باشد.
بر همین اساس سعی کردیم موضوع اجرای سرامیک کف ساختمان را از جنبه های مختلف بررسی کرده و در این مقاله به شما تقدیم کنیم.
سرامیک چیست ؟
از جمله مصالحی که برای پوشش کف و دیوارها استفاده می شود سرامیک است لذا قبل از اینکه به اجرای سرامیک کف بپردازیم، لازم است بیشتر با سرامیک و تفاوتهای آن با کاشی آشنا شویم.
آموزش های فنون عمران: دوره آموزش اجرای ساختمان به صورت حرفه ای
مواد تشکیل دهنده سرامیک عموماً عبارتند از : خاک رس ، کائولینت ، اکسید آلومینیوم ، کاربید سیلیکون، کاربید تنگستن و ... که در دمای حدود 2400 فارنهایت پخته شده و در نهایت منجر به تولید یک نوع کاشی با مقاومت فشاری بالاتر ، درصد جذب آب کمتر و ابعاد بزرگتر نسبت به کاشی معمولی می شود .
اما کاشی ها عموماً از گل رُس و لعاب تشکیل شده و در دمای حدود 1250 درجه پخته می شوند و از لحاظ مقاومت فشاری و جذب آب از سرامیکها در رده پایینتری قرار می گیرند. از سرامیکها می توان در کف و دیواره فضاهای مختلف استفاده کرد اما کاشی ها با توجه به مقاومت کم و نیز درصد جذب آب بالا و ابعاد کوچک عموماً در دیواره ها استفاده می شوند.
اصول اجرای سرامیک کف
رعایت اصول زیر قبل از اجرای سرامیک کف می تواند در بهتر شدن کیفیت کار و نیز قیمت تمام شده بسیار مفید باشد :
تایید طرح اجرای سرامیک
سرامیک هایی که در کف نصب می شوند از لحاظ چیدمان در کنار یکدیگر، می توانند متفاوت بوده و با طرح ها و روش های مختلفی اجرا شوند. در ادامه به چند نوع از این طرح ها می پردازیم :
چیدمان ساده و مستقیم
دراین چیدمان سرامیک ها در کنار هم به سادگی قرار گرفته و بند سرامیک ها در رجهای مختلف با هم همراستا خواهند بود. با توجه به راحتی در اجرا و نیز کمتر بودن پرت مصالح عموماً از این روش در اجرای سرامیک استفاده می شود.
چیدمان لوزی
در این روش سرامیک های مربعی را با زاویه 45 درجه نسبت به خط افق اجرا می کنند . این روش چیدمان برای فضاهای با ابعاد منظم و بدون ناگونیایی مناسب است. در صورت وجود ناگونیایی در کنج فضا پرت مصالح در این روش زیاد خواهد بود .
چیدمان آجری
یکی دیگر از روشهای چیدمان سرامیک در کف که زیاد هم اجرا می شود ، چیدمان آجری می باشد. در این روش اولین سرامیک در یک رج نیمه شده و رجهای بعدی را طوری چیدمان می کنیم که بند سرامیکها در وسط سرامیک رج قبل قرار بگیرد .
روشهای دیگر چیدمان سرامیک که کمتر عمومیت دارند عبارتند از : چیدمان چرخ دنده ای ، قطری خال دار ، مدولار ، شطرنجی ، حصیری ، چپ و راست و آسیاب بادی
پکیج های آموزش فنون عمران: آموزش سیویل تری دی به صورت کاربردی و پروژه محور
محاسبه مقدار سفارش سرامیک کف
بعد از تایید طرح چیدمان سرامیک کف، لازم است با توجه به طرح مورد نظر، متراژ مورد نیاز سرامیک را برای خرید محاسبه کنیم . متراژ سرامیک کف برابر است با متراژ سطوح مورد نظر به علاوه پرت مصالح که با توجه به طرح تایید شده برای چیدمان سرامیکها لازم است از 3 تا 15 درصد پرت در نظر گرفته شده و به متراژ فضاها اضافه شود .
قابل ذکر است که متراژ پرت مصالح غیر از طرح چیدمان می تواند به هماهنگی ابعاد سرامیک با ابعاد فضا و نحوه اجرای دیوار چینی داخلی از لحاظ گونیایی یا ناگونیایی کنج ها وابسته می باشد .
کنج ناگونیا
خرید سرامیک کف
پس از اینکه متراژ سرامیک مورد نیاز مشخص شد، اقدام به خرید سرامیک می کنیم. در خرید سرامیک نیز باید به نکات زیر دقت کنیم :
- ابعاد سرامیک: ابعاد سرامیک ها طوری تعیین شود که در بیشترین هماهنگی با ابعاد فضاهای داخلی بوده و کمترین برش را نیاز داشته باشند. مثلا برای اتاقی که ابعاد آن 2.5 * 3متر می باشد استفاده از سرامیک با ابعاد 60*60 سانت می تواند مناسب باشد .
- براق یا مات بودن و رنگ سرامیک: رویه برخی سرامیک ها براق و برخی مات می باشد. سرامیکهای براق با رنگ روشن موجب بزرگتر دیده شدن مساحت فضا می شوند.
از سرامیک های مات نیز عموماً در فضاهایی مانند حمام ،آشپزخانه و . . . که آبریز داشته و سرامیک براق لک دار می شود استفاده می شود البته این بدان معنی نیست که از این سرامیکها در فضاهای نشیمن استفاده نمی شود.
بیشتر بخوانید: مراحل اجرای فونداسیون و انواع آن
سرامیک براق
سرامیک مات
اجرای سرامیک تیره در کف که باعث کوچکتر دیده شدن فضا می شود.
- تاب سرامیک: سرامیکها بر اساس کیفیت ساخت درجه بندی می شوند و یکی از آیتم هایی که می تواند موجب پایین آمدن درجه سرامیک شود ، تاب سرامیک می باشد .
تاب سرامیک یعنی منحنی بودن سطح سرامیک که می تواند از حرارت پخت ، نوع خاک ، معیوب بودن قالب سرامیک سرچشمه بگیرد. سرامیک تابدار ارزانتر از سرامیک تخت می باشد اما تابدار بودن سرامیک معایب زیر را نیز دارد :
- این سرامیکها در زمان برش با سرامیک بُر دستی شکسته و پرت مصالح را افزایش می دهند.
- سطح تمام شده ما عموماً ناخن دار بوده و حتی با استفاده از همتراز هم اصلاح نمی شوند .
برای تشخیص تابدار بودن سرامیک می توانید 2 سرامیک را از کارتن خارج کرده و روی هر دو سرامیک را بهم بچسبانید، سپس از کنج سرامیکها فشار دهید، اگر سرامیک تابدار باشد روی هم بازی خواهند کرد.
پکیج آموزش گزارش نویسی ناظر ساختمان و آشنایی با مراحل و نکات مهم آن
کالیبره بودن سرامیک: بعضاً قالب سرامیک ها بعد از چندین نوبت استفاده معیوب شده و ابعاد محصول نهایی سرامیک نیز با ابعاد اسمی آن متناسب نخواهد بود. در نتیجه وقتی این سرامیکها را در کف یا دیوار کار کنیم شاهد باز شدن بندها و نازیبا شدن کار خواهیم بود، در نتیجه برای رفع این نقیصه سرامیکها بعد از تولید در کارخانه به ابعاد منظم و مساوی و کنج های گونیا برش خورده و به این سرامیکهای برش خورده سرامیک کالیبره گفته می شود.
ویدئوی شماره 2
ابعاد سرامیک کالیبره عموماً چند میلیمتر از ابعاد اسمی آن کمتر می باشد که همین موضوع می تواند در متراژ زیاد موجب اختلاف شود پس حتما به ابعاد واقعی سرامیکهای کالیبره دقت کنید .
محل اجرای سرامیک: مطمئنا سرامیک فرش شده در کف پارکینگ که مدام در معرض فشار و نیز رفت و آمد خودروها می باشد با سرامیک فرش شده در فضای پذیرایی تفاوت دارد . این تفاوت می تواند در : ضد خش بودن ، ضد اسید بودن ، ضخامت ، جذب آب و ... خواص دیگر باشد که لازم است به آنها دقت کنیم .
نکته: سرامیکی که قرار است در کف نصب شود با سرامیک دیواری تفاوت داشته و عموماً این نکته به صورت علامت زیر روی کارتن ثبت می شود .
آماده سازی بستر یا کفسازی فضا
نصب سرامیک کف بعد از اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی و تحویل این مراحل به ناظران مربوطه انجام می شود. برای جلوگیری از شکستن و آسیب رسیدن به تاسیسات موجود لازم است تا روی این تاسیسات پوشانده شود. اما اینکه ارتفاع اجرای این مصالح چقدر بوده و با چه مصالحی باید انجام شود را در ادامه توضیح خواهیم داد.
برای تعیین ارتفاع کفسازی ابتدا تراز بالاترین معارض تاسیساتی در کف را که عموماً لوله های فاضلاب یا کفشورها می باشند تعیین کرده و به آن ضخامت ملات سرامیک که حداقل 2.5 سانت است و ضخامت سرامیک را که عموماً 1 سانت می باشد ( 3.5 سانت ) اضافه می کنیم .
این ارتفاع با توجه به روش اجرای تاسیسات مکانیکی (زیر سقفی یا روی سقفی) می تواند بین 20 تا 10 سانت متغیر باشد که در صورت اجرای زیر سقفی لوله های فاضلاب این مقدار در کمترین حالت می باشد. پیش از مرحله اجرا بسیاری از متخصصان با گذراندن آموزش پایپینگ در سیویل تری دی، نقشه های مربوطه و دیتیل کار را مشخص می کنند.
تعیین تراز کف تمام شده و علامت گذاری روی دیوار
پس از اینکه ارتفاع اجرای کفسازی مشخص شد اقدام به اجرای فوم بتن یا بتن سبک به عنوان لایه پر کننده کفسازی کرده و روی آن سرامیک نصب می گردد .
اجرای کرم نقطه ای و فوم بتن کف بعد از تعیین تراز کف
کفسازی آشپزخانه و پلاستر دیوار جهت عایقکاری
نکته حائز اهمیت برای تعیین تراز کفسازی، توجه به ارتفاع تمام شده فضا می باشد. ارتفاع تمام شده یعنی از کف تا زیر سقف در فضاهای سکونت حداقل 2.6 متر می باشد، این ارتفاع در مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان مشخص شده است.
عایقکاری کف در فضاهایی مانند آشپزخانه ، سرویس بهداشتی و حمام که آبریز روی کف وجود دارد بعد از اجرای فوم بتن یا بتن سبک و خشک شدن آن حتما باید قبل از نصب سرامیک ها انجام شود. عایق مورد استفاده می تواند قیرگونی ، عایق پیش ساخته یا ایزوگام و یا عایق نوین باشد. ( در صورت استفاده از عایق نوین حتما به برند آن و توصیه های شرکت سازنده توجه شود.
بیشتر بخوانید: آموزش وال پست و نبشی کشی دیوارهای پیرامونی ساختمان
عایقکاری کف آشپزخانه بعد از کفسازی
انواع روش های اجرای سرامیک کف
اجرای سرامیک کف عموماً به 2 روش ملاتی و چسبی انجام می شود که در روش ملاتی سرامیک با چسب سیمان به کف چسبیده و در روش چسبی این عمل با چسب سرامیک انجام می شود.
نحوه نصب سرامیک کف با سیمان
این روش اجرای سرامیک نیز به 2 صورت زیر انجام می شود :
- نصب سرامیک با ملات ماسه سیمان
در این روش که تقریبا منسوخ شده است ملات سرامیک با ضخامت گفته شده و با در نظر گرفتن تراز کف، روی لایه کفسازی پخش شده و سرامیک مستقیماً روی ملات اجرا می شود. در این روش سرامیک به درستی به ملات نچسبیده و دوغاب نهایی که ریخته می شود نیز کاملا زیر آنرا پُر نمی کند. لذا زیر سرامیک خالی مانده و بعدا با کوچکترین ضربه یا فشار وارده می شکند .
اجرای سرامیک کف به روش ملاتی بدون شیره سیمان
در روش سرامیک شیره چسبان که در نشریه 55 نیز به این روش اشاره شده است از همان ملات ماسه سیمان استفاده می شود اما قبل از نصب سرامیک، روی ملات یک لایه شیره سیمان که مخلوطی است از سیمان خاکستری ( سیاه ) یا سیمان سفید و پودر سنگ به نسبت 2 به 1 ، ریخته شده و با این کار مطمئن خواهیم شد که زیر سرامیک پُر شده و آسیبی نیز نخواهد رسید .
پکیج های آموزشی فنون عمران به صورت حرفه ای: آموزش اتوکد عمران، مبتدی و پیشرفته
اجرای سرامیک کف به روش شیره چسبان
روش اجرای سرامیک کف با چسب
چسب سرامیک یکی از مصالح نوین است که در سالهای اخیر جایگزین ملات برای اجرای سرامیک در کف و دیوارها خصوصاً سرامیک های پرسلان گردیده است . چسبهای سرامیک به 2 نوع چسب پودری و خمیری در بازار یافت می شوند که برای نصب سرامیک خصوصاٌ در کفها استفاده از چسبهای پودری توصیه می شود .
اما با توجه به تولید این چسبها در برندها و انواع مختلف که بعضاً نیز بی کیفیت و کم دوام بوده و پس از مدتی سرامیک ها را پس زده و موجب جدا شدن آنها می شوند، لازم است حتما قبل از اقدام به خرید، درباره برند مورد نظر تحقیقاتی را داشته و از تجربه دیگران نیز استفاده کنیم .
برای اجرای سرامیک به روش چسبی لازم است زیر سازی دقیقا تا تراز زیر سرامیک انجام شده و اجازه بدهیم تا به مقاومت لازم برسد. سپس بر اساس توصیه کارخانه تولید کننده چسب نسبت به اجرای سرامیک اقدام کنید.
پس از اتمام نصب سرامیکها اقدام به بند کشی سرامیکها توسط دوغاب سیمان یا ملات آماده می کنیم .
بهترین روش اجرای سرامیک کف با چسب
توصیه می شود پس از اجرای کفسازی با فوم بتن یا بتن سبک، حتما ملات زیر سرامیک را با ملات ماسه سیمان اجرا کرده و بعد از خشک شدن و کسب مقاومت آن نسبت به اجرای سرامیک اقدام شود.
بهترین روش نصب و اجرای سرامیک کف
با توجه به وجود فشار و بعضا ضربه در کف های مختلف و براساس تجربه و توصیه پیمانکاران، بهترین روش برای اجرای سرامیک کف نصب آن به صورت ملاتی می باشد.
نکات مهم در اجرای سرامیک کف
- از اجرای سرامیک کف به صورت بدون درز یا جذب خودداری شود. این نکته خصوصاً وقتی سیستم گرمایش از کف زیر سرامیک اجرا شده ، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در صورت عدم توجه به این موضوع احتمال بلند شدن و بالا آمدن کف دراثر انبساط وجود خواهد داشت . اگر در خصوص درز انقطاع ساختمان کنجکاوید، می توانید روی لینک مربوطه کلیک کنید.
- ملات زیر سرامیک نم زیادی نداشته و به اصطلاح دو نم باشد.
- ضخامت چسب بیشتر از توصیه تولید کننده نباشد.
- سطح زیر چسب حتماً خشک باشد.
- در فضاهایی که احتمال وجود رطوبت در آن زیاد است حتما از چسبهای پودری استفاده شود .
- با توجه به اینکه سرامیک کف در سرویس بهداشتی و حمام برای هدایت آب به سمت آبرو به صورت شیبدار اجرا می شود، هر چه ابعاد این سرامیکها کوچکتر باشد، اجرای سرامیک شیبدار نیز بهتر و تمز تر خواهد شد. اجرای سرامیکهای با ابعاد بزرگ و شیبدار می تواند موجب ناخن دار شدن یا لبه دار شدن سرامیک شود.
کفسازی آشپزخانه قبل از عایقکاری
اجرای گاتر در کف حمام
- با توجه به اینکه به جهت زیباتر شدن فضا، در سالهای اخیر کف آشپزخانه با فضای نشمین همتراز اجرا می شوند سرامیک کف آشپزخانه نیز به صورت تراز نصب می گردد. اما لازم است برای هدایت آبهایی که احتمالا از درز سرامیکها نفوذ کرده و به زیر آن راه پیدا می کنند کفسازی سرامیک شیبدار بوده و عایق روی این سطح اجرا شود.
اجرای سرامیک کف با همتراز
دستگاه اسلب بُر دستی جهت برش دستی سرامیک اسلب
تمام نکات اجرایی گفته شده در بالا به همراه ویدئوی اجرایی در کارگاه ضبط و در دوره اجرای ساختمان ارائه شده است .