امروز در جامعه مهندسی کشور، شاهد پدیده ای هستیم به نام مدرک فروشی؛ که متاسفانه مهندسان ساختمان در هریک از رشته های اصلی، بدلیل مشکلات مالی و یا نبود شغل به آن رو آورده و در ازای مبلغ بسیار ناچیزی حاضر می شوند مدرک تحصیلی و یا پروانه اشتغال خود را تقدیم دلالان و یا صاحبان شرکتها بگذارند.
در اینجا 2 سوال پیش می آید:
1: چه کسانی و برای انجام چه مقاصدی حاضرند مدرک تحصیلی و یا پروانه اشتغال مهندسان را خریداری نمایند؟
2: چه عواقبی در انتظار مهندسانی است که مدرک تحصیلی خود را بفروش میرسانند؟
پاسخ سؤال 1:
خریداران مدارک تحصیلی، عموماً صاحبان شرکتهای ساختمانی پیمانکار میباشند که جهت ارتقاء رتبه شرکت و یا گرفتن رتبه در یک زمینه کاری دیگر اقدام به خرید مدرک تحصیلی مینمایند. البته مهندسانی میتوانند مدارک خود را جهت رتبهبندی شرکت به فروش برسانند که دارای حداقل 36 ماه سابقه بیمه مرتبط با فعالیت این شرکت باشند.
اما افرادی نیز هستند که بازهم جهت ارتقاء رتبه و یا تأسیس آزمایشگاه بتن، جوش یا خاک، اقدام به خرید پروانه اشتغال نظاممهندسی مینمایند. مهندسان نیاز به سابقه بیمه برای فروش پروانه اشتغال به آزمایشگاه ندارند.
پاسخ سؤال 2: اما مدرک فروشی چه عواقبی دارد؟
ابتدا در شرکتهای ساختمانی:
درصورتیکه شما مدرک خود را به یک شرکت پیمانکار دادهاید و خودتان هم بهعنوان رئیس هیئتمدیره و یا مدیرعامل انتخابشدهاید، باید بدانید که در صورت عدم پرداخت بدهیهای مالیاتی و یا بدهیهای اشخاص حقیقی و حقوقی از طرف شرکت مذکور، شما نیز بهعنوان یکی از مقصران این پرونده باید پاسخگو باشید.
آزمایشگاههای خاک، بتن و یا جوش:
درصورتیکه شما مدرک خود را به آزمایشگاه دادهاید و بهعنوان مدیرعامل انتخابشدهاید که موارد فوق در اینجا نیز شامل حال شما خواهد شد و اگر بهعنوان کارشناس فنی انتخابشدهاید، باید بدانید در صورت تخلفات فنی از طرف آزمایشگاه مثلاً ارائه برگه آزمایش بهصورت غیرواقعی و مشخص شدن این تخلف، شما بهعنوان کارشناس فنی این آزمایشگاه باید پاسخگو باشید و در صورت بروز خسارت، شما نیز یکی از مقصرین اصلی پرونده خواهید بود.
بیشتر بخوانید: تست بتن چیست و انواع آن کدام است؟
توصیه: بههیچعنوان مدرک خود را به افرادی که آنها را نمیشناسید نداده و به این امید که تعهد محضری رافع مسئولیتهای شما خواهد بود، در این شرکتها قبول مسئولیت نکنید. مهندس علی بهرامیان بذل